Možda će vam izgledati čudno što pišem o ovom operativnom sistemu kada je naš blog posvećen gedžetima…međutim, gedžeti su se odavno odomaćili kao pojam i na softverskoj sceni. Sada su to mali programčići koji krase ekrane kako telefona tako i kompjutera…poznatiji su pod nazivom widget.

Svakako ovo nije mali program jer je u pitanju operativni sistem ali pošto je mali (Puppy) posvetili smo mu pažnju jer je i moćan. Pošto smo oduševljeni ovom linux distribucijom, želimo napomenuti i zbog čega je Puppy Linux  zasllužio da se pojavi na našem blogu.

To je pre svega OS namenjen svim starim kompjuterima. Prema tome ukoliko imate neki stari kompjuter, nikako ga ne bacajte. Jer sa ovim OS vi itekako možete ponovo koristiti stari kompjuter za osnovne potrebe. Pre svega za internet i za word, exel, muziku, geldanje filmova i ostale poslove…a pogotovu ako znate da je sve za džabe! Da ovako nešto možete koristiti u radnji, kancelariji, ma bilo kojoj firmi a da pri tome ne kupujete licencirani windows i office paket.

Naša studija slučaja. Želeli smo da povežemo naše 4 prodavnice u jedan sistem preko interneta koristeći modeme mobilnih operatera, radi lakše komunikacije kako između njih tako i sa knjigovođom…jednostavno da se mi u sredini rasteretimo i posvetimo drugim poslovima…poboljšanju prodaje i komunikacije sa kupcima u ova teška vremena.

Uzeli smo stare kompjutere, 1 za 30e i LCD monitor 15″ isto za 30e. Neke smo pronašli u garaži a neke su nam i poklonili. Potom smo otišli na sajt Puppy Linux-a i preuzeli poslednju verziju. Postoje dve slične ali različite distribucije. Svejedno je koju će te preuzeti. Potom pratite sledeći klip za instalaciju linuxa (instalacija Linuxa) na kompjuter ukoliko ne želite da je svaki put pokrećete preko diska. Da dobro ste pročitali, svaki put Puppy možete startovati Puppy preko CD-a ukoliko ne želite da Puppy instalirate na hdd. Samo je potrebno pre gašenja kompjutera da upamtite trenutnu poziciju kako bi sve bilo isto sledeći put kada pokrenete kompjuter, ukoliko se odlučite da Puppy uvek koristite preko CD-a.

Da se vratimo. Ukoliko želite da koristite Puppy bez CD-a neophodno je da ga i instalirate na hdd. Koristite sledeći link: Friška instalacija. Nakon toga neophodno je da ih povežete na internet. Mi smo koristili GPRS modeme VIP-a i Mts-a. Telenor nismo ali je postupak isti. Radi lakšeg korišćenja savetujemo vam da uklonite PIN kod sa kartice modema. To možete uraditi tako što karticu ubacite u bilo koji telefon…lakše je u telefon starijih generacija…potom uklonite PIN…i vratite karticu u modem. Zatim pokrenite linux, ubacite modem i kliknite na ikonicu Connect. Pokreće se Internet Connection Wizard. Kliknite na Internet GPRS modem. Potom unesite sledeće podatke u zavisnosti od operatera.

MTS
Number: *99#
Username: mts
Password: 064
APN: 3gnet
Network: ostavi prazno
PIN i PUK: ukucaj sa kartice što si je dobio uz modem, a možeš i bez toga ako ste poslušali naš savet gore da ukinete PIN. Ostavite 1234 ako ste ukinuli.

VIP
Number: *99# ili *99***1#
Username: vipmobile
Password: vipmobile
APN: vipmobile
Network: ostavi prazno
PIN i PUK: ukucaj sa kartice što si je dobio uz modem, a možeš i bez toga ako ste poslušali naš savet gore da ukinete PIN. Ostavite 1234 ako ste ukinuli.

Telenor
Number: *99# ili *99***1#
Username: telenor
Password: gprs
APN: internet
Network: ostavi prazno
PIN i PUK: ukucaj sa kartice što si je dobio uz modem, a možeš i bez toga ako ste poslušali naš savet gore da ukinete PIN. Ostavite 1234 ako ste ukinuli.

Takođe ako ste primetili polje gde treba uneti putanju do modema, unesite je onako kako ju je prepoznao linux…uglavnom je to /dev/ttyUSB0.

Potom kada kliknete OK vraćate se u Internet Connection Wizard prozor i idete na GPRS Connect. Ovim potezom govorite šta će se desiti kada sledeći put kliknete na ikonicu Connect na desktopu. Ukoliko se vratite na desktop ponovo kliknite Connect i pokrenuće se prozor za povezivanje. Često se desi da ne uspe iz prve…neophodno je povezivanje uraditi ponovo…isisace se poruka u prozoru…verovatno je ispisao da treba pritisnuti CTRL+R. Ukoliko nešto niste dobro uradili neophodno je ponovo pokrenuti Internet Connection Wizard…sada to morate uraditi desnim klikom na ikonicu Connect.

Podelite ovo:
Share This