Srbija je, verovali ili ne, dodata na listu PayPal zemalja i to u noći između 9. i 10. aprila 2013. godine Srbija je postala  dostupna na listi zemalja iz kojih je moguće otvoriti PayPal nalog.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić je potvrdio da se Srbija od danas nalazi na listi zemalja u kojima je dostupan ovaj internet servis za plaćanje. „PаyPal će omogućiti građanima Srbije da otvore nalog na ovom sajtu i kupuju onlajn na globalnom tržištu“, objasnio je Ljajić. „To znači da će građani moći da kupuju robu širom sveta – od modnih proizvoda u Italiji i Francuskoj, do elektronike u Americi i Aziji. “Ovo je velika stvar i za privredu Srbije, za potrošače i sve građane naše zemlje“, istakao je Ljajić.

Proces prijavljivanja odvija se samo na engleskom, pošto srpski jezik nije podržan. Omogućeno je otvaranje “Individual” ili “Bussines” naloga PayPal usluge. Za registraciju su vam potrebni validna i-mejl adresa i podržana platna kartica. Ukucajte redom tražene podatke.

Ukoliko imate aktiviran antivirus softver, pre odlaska na “Sign In” formular PayPala moraćete da omogućite iskačuće prozore i da dozvolite pristup PayPala vašem sistemu. U slučaju Kaspersky antivirusa dovoljno je dva puta kliknuti na Run ili Pokreni i tamo ste. Slična je situacija i sa drugim antivirus softverima.

Šta je PayPal i kako funkciniše?

PayPal je vrsta „klijent-klijentu (person-to-person, P2P)“ usluge. P2P način plaćanja omogućava bilo kome ko ima imejl adresu da pošalje novac nekom drugom ko takođe ima imejl-adresu. Inicijalizator transakcije preko PayPala se mora prvo registrovati na PayPal stranicama, te zatim prebaciti određenu svotu novca na svoj korisnički račun. Novčani iznos se može prebaciti direktno sa tekućeg računa banke ili koristeći kreditne/debitne kartice. Primatelj PayPal transfera može zatražiti ček od PayPal –a, može otvoriti svoj korisnički račun, ili može zatražiti prenos sredstava na svoj račun u banci. PayPal je primer posrednika u plaćanju koji olakšava i omogućava svetsku internet ekonomiju.

PayPal omogućava i plaćanja između dobavljača, aukcijskih stranica i ostalih komercijalnih korisnika, za šta naplaćuje određeni iznos. Isto tako, zavisno o okolnostima, naplaćuje (postotak iznosa plus određeni fiksni trošak) se i prenos odnosno prijem novčanih sredstava. Ovo zavisi o korišćenoj valuti, vrsti odabranog prenosa, zemlji pošiljaoca, zemlji primaoca, iznosu koji je poslat, te o vrsti korisničkog računa na koji se šalju sredstva. (tekst by Wikipedia)

Skoknite do PayPala i obavite registraciju: PayPal.

Podelite ovo:
Share This